Cei ce sunt în faza de amenajare a casei sunt expuși cu sau fără voia lor, unei multitudini de materiale de construcții, unul dintre acestea fiind placa de gips carton, mai bine cunoscută la noi sub denumirea de rigips.
Un material de bază în lumea amenajărilor interioare, rigipsul este perfect mai ales dacă vrei să renovezi locuința fără ajutorul unor echipe de profesioniști. Pe de o parte plăcile de gips carton sunt foarte ușor de montat. Pe de altă parte, în urma montajului rezultă o suprafața albă, plană pe care se poate aplica finisajul, fără a fi nevoie de alte materiale ca în cazul pereților din beton sau cărămidă. În plus, folosind în urma montării plăcilor de rigips nu se face praf și îți va fi mult mai ușor să faci curățenie, acesta fiind un avantaj deloc de neglijat mai ales dacă renovezi doar o cameră din locuință. Menționăm că aici găsești toate materialele despre care îți vorbim în articolul de față dar și altele necesare renovării sau amenajării casei tale.
Tipuri de plăci de gips carton și unde le folosești
Un aspect extrem de important de care trebuie să ții cont înainte de a te apuca de treabă este tipul de rigips pe care îl montezi. Cu alte cuvinte ai grijă să cumperi rigipsul în funcție de destinația încăperii pe care o renovezi. Asta pentru că există mai multe tipuri de rigips disponibile, fiecare având caracteristici diferite.
Cel mai cunoscut este rigipsul gri, cel folosit la realizarea de scafe sau tavanuri false, ori la placarea pereților. Atenție însă, placa de gips carton gri nu trebuie folosită în încăperi cu un nivel de umiditate ridicat ca baia sau bucătăria. Pentru aceste încăperi există un tip de rigips special ce poate fi recunoscut ușor datorită culorii: rigipsul verde.
Gips cartonul verde sau antiumezeală este special conceput pentru împiedica umezeala să acționeze asupra pereților, prevenind apariția mucegaiului și contribuind la păstrarea integrității structurale a clădirii.
Pentru locuințe din lemn sau pentru peretele pe care ai prevăzut un șemineu sau o sobă, adică acolo unde peretele este expus la temperaturi ridicate este recomandată folosirea plăcilor de rigips antifoc, plăci ce au culoarea roz.Datorită miezului său realizat din fibră de sticlă, placa de rigips roz este capabilă să reziste la temperaturi de aproximativ 550 grade Celsius.
În cazul în care se dorește o mai buna izolare fonică a locuinței este recomandată folosirea rigipsului albastru, un tip de gips carton care este foarte eficient în reducerea nivelului de zgomot.
Profile de rigips
Montarea plăcilor de gips carton presupune utilizarea unor profile metalice. Aceste profile se ancorează în perete, creând structura pe care vor fi prinse plăcile de rigips. Ca și în cazul plăcilor, există mai multe tipuri de profile metalice fiecare cu o destinație specifică.
De exemplu, dacă vrei să creezi un tavan fals din rigips, vei avea nevoie de profile de ghidaj și de profile de susținere; pentru crearea unei arcade de trecere va fi nevoie să adaugi și profile de finisare, așa numitele colțare, care îți vor permite să realizezi muchii perfecte, în timp ce pentru zone unde este nevoie de rezistență mai mare, ca de exemplu ferestre sau uși, va trebui să folosești profile UA sau de rigidizare.
Despre profile metalice și plăci de rigips poți citi mai multe pe blogul CidConstruct.ro Aici îți mai spunem că pentru crearea unei structuri complete de susținere a plăcilor de gips carton, nu este suficient să achiziționezi profilele. Crearea unei structuri perfecte necesită și accesorii ca bridele de fixare ce au rolul de a fixa profilele de montaj dar și de a regla distanța față de structura de beton. Totodată vei mai avea nevoie și de alte materiale ca pasta de îmbinare, banda de îmbinare și ipsosul de îmbinare. Este bine să te interesezi temeinic înainte de a te apuca de treabă și din fericire astăzi găsești cu ușurință informații care altădată erau considerate secrete ale meseriei. Renovând singur vei economisi o sumă considerabilă iar renovând cu rigips vei economisi și mai mult atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului alocat pentru amenajare.
Sursa foto: unsplash.com